Ada Berani Tinggal Kat Sini

Posted by erie | | Posted On Wednesday, October 19, 2011 at 7:29 PM

Ada tak sesiapa yang berani beli rumah kat atas. Rumah ni memang tak ada garage kereta punya.So tak payahlah nak beli kereta .Tapi jangan risau ,rumah ni lengkap dgn 'cabel car' untuk bersiar-siar.
Persoalannya,wujud ke rumah macam tu.Siapa pemilik rumah tersebut.


Tidak menghairankan, jawaban untuk pertanyaan itu adalah"tidak". Gambar adalah ciptaan Photoshop bukan foto asli darisebuah rumah yang sebenarnya. Ini adalah entri dalam kontes 3 ​​Bizarrchitecture Photoshop dilakukan oleh Worth1000. Entrydiciptakan oleh Norrit dan berjudul Mansion Bond. Entry ni aku terbaca dalam blog hoax-slayer .com

Jika wujud rumah tersebut,gerenti tuan rumah ni sebulan sekali baru keluar rumah.Memang rekaan rumah unik tetapi penuh bahaya.

Bajet 2012- Berita Gembira Untuk Penjawat Awam

Posted by erie | | Posted On Friday, October 7, 2011 at 4:34 AM

Bajet 2012 yang baru diumumkan sebentar tadi merupakan berita yang amat di tunggu-tunggu semua penjawat awam. Berikut merupakan ringkasan pembentangan bajet 2012

Jumlah bajet – RM232.8 bilion

Perbelanjaan Operasi – RM181.6 bilion

Perbelanjaan Pembangunan – RM51.2 bilion

Infrastruktur:

RM5 bilion adalah utk pembangunan infrastruktur asas luar bandar, termasuk RM1.8 bilion utk Jalan Luar Bandar & Jalan Perhubungan Desa.

Rolling Plan Ke-2 (RP2) bagi RMK10 akan dilaksanakan tahun ini & diperuntukkan RM98.4 bilion untuk tahun 2012 & 2013

Kerajaan akan panjangkan program bekalan air bersih kpd komuniti di Sabah dgn peruntukan RM50juta.


FELDA

Kerajaan akan peruntuk RM400juta utk naik taraf infrastruktur bekalan air secara berperingkat di kawasan-kawasan FELDA yg terpilih

Peneroka FELDA akan terima “durian runtuh” yang mana jumlahnya akan diumumkan sebelum penyenaraian dilakukan.

SME Revitalisation Fund berjumlah RM100juta akan menawarkan pinjaman mudah dgn maksimum RM1juta bagi peniaga dari Januari 2012.

Pelan Induk Lima Tahun Pembangunan Pelancongan Langkawi akan dilancarkan dengan peruntukan pembangunan RM420juta.


Pengecualian cukai kereta hibrid

Pengecualian sepenuhnya duti import & duti eksais bagi mengimport kereta hibrid & elektrik akan dilanjutkan sehingga 2013.


Pendidikan:

Sektor pendidikan akan dapat RM50.2bilion utk melahirkan tenaga kerja berbakat, kreatif & inovatif.

Sebuah tabung khas RM1bilion akan melihat kpd keperluan pembinaan, baik-pulih & penyelenggaraan bangunan sekolah2.

Mansuh YURAN PENDIDIKAN:

Buat pertama kalinya, Kerjaan akan memansuhkan yuran pendidikan rendah & menengah di semua sekolah2 kerajaan.Beban ibu-bapa akan dapat diringankan.

Sekolah swasta yg berdaftar dengan Kementerian Pelajaran akan diberi insentif termasuk Elaun Cukai Pelaburan.


Pengecualian cukai bagi sumbangan kewangan syarikat dan orang perseorangan kepada sekolah-sekolah dan tempat ibadat berdaftar.

Untuk memantapkan modal insan sektor swasta, insentif akan diberi termasuk potongan dua kali ke atas pemberian biasiswa.

Bank Simpanan Nasional akan lantik agen-agen di seluruh negara untuk tingkatkan lagi akses perkhidmatan perbankan kepada penduduk luar Bandar.


Kakitangan Awam

Kerajaan akan wujud lebih banyak mata gaji. Ini bermakna, penjawat awam akan mendapat gaji maksimun lebih tinggi, sehingga kepada 37.7 peratus. Kakitangan awam akan mendapat kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320

Dalam skim baru menikut time-based, guru akan dapat gred 44 pd tahun ke-8 & gred 48 pd tahun ke-16.



Kenaikan pencen:
600,000 pesara kerajaan akan dapat kenaikan pencen pesara sebanyak 2% setahun.

Lanjut Umur persaraan:

Kerajaan setuju lanjutkan umur persaraan wajib kepada 60 tahun daripada 58 tahun bg mengoptimumkan sumbangan pegawai perkhidmatan awam.

Pelepasan cukai sedia ada ke atas caruman Skim Persaraan Swasta diperkenalkan untuk menjamin kesejahteraan pesara.


Subsidi
Beras – Bagi setiap kilogram beras super tempatan, harga asal RM2.40, rakyat hanya bayar RM1.80. Subsidi kerajaan 60 sen.

Gula – bagi setiap kilogram gula, harga asal RM2.50, rakyat hanya bayar RM2.30. Subsidi kerajaan berjumlah 20 sen.

Minyak masak – harga RM4.75, rakyat hanya bayar RM2.50

Tepung – harga asal RM1.90, rakyat bayar RM1.35


Bantuan yuran kepada kakitangan awam:

Kerajaan akan tawar bantuan yuran pengajian kpd penjawat awam, termasuk 5,000 peluang ijazah sarjana & 500 kedoktoran falsafah.

Satu porgam khas akan diperkenalkan utk 175,000 anggota tentera yang tidak layak menerima pencen.

Kerajaan akan memberi sumbangan kepada duda dan balu polis bantuan khas.

Demi mengenang jasa polis khas &polis tambahan masa zaman darurat, akan beri RM3,000 kpd setiap bekas anggota serta duda & balu mereka.



Kerajaan akan mengambil langkah2 jangka pendek dan jangka panjang mengatasi kos sara hidup:

Kenaikan harga barang terutamanya bahan makanan & akan ambil langkah bersepadu untuk mengatasinya.

Dasar Agro Makanan Negara 2011-2020 akan dilaksana & RM1.1bln akan diperuntukkan utk pembangunan sector pertanian.

Segala subsidi, insentif & bantuan berjumlah RM33.2bln akan diteruskan dalam semangat “Rakyat Didahulukan”.


KAR1SMA akan memberi manfaat kpd 500,000 rakyat, dgn membantu ringankan beban sara hidup.

Menambah kedai kedai Rakyat 1 Malaysia, Membuka dan meluaskan lagi unit kedai rakyat 1 Malaysia, meluaskan lagi menu makanan rakyat 1M .

Bantuan SKIM Rumah Pertamaku

Bagi Skim Rumah Pertamaku, had maksimum harga rumah akan dinaikkan kpd RM400,000 drpd RM220,000.

Melaksanakan Program Perumahan Rakyat (PPP) di seluruh negara dgn membina 75,000 unit rumah mampu milik.

Program Rumah Mesra Rakyat (SPNB) akan diteruskan. SPNB diminta membina 10 ribu unit Rumah Mesra Rakyat pada tahun 2012.

RM63 juta untuk memulihkan 1,270 rumah terbengkalai. RM40 juta utk baik pulih dan menyelenggara rumah kos rendah awam dan swasta.

Kerajaan akan wujudkan Tabung Khas Perumahan Nelayan RM300juta utk bina & baik pulih rumah.

Subsidi rumah
Kerajaan akan memberikan subsidi RM20,000 untuk pembelian Program Rumah Mesra Rakyat.

Mereka yang tidak memiliki rumah atau tinggal di rumah usah boleh dapatkan pembiayaan untuk membeli rumah berharga RM65,000 dengan harga RM45,000. RM200 juta diperuntukkan untuk program ini.



Kesihatan:

Perkhidmatan kesihatan akan diperuntukkan RM15 bilion utk perbelanjaan mengurus dan RM1.8bilion utk pembangunan.

Hospital akan dinaiktaraf & dibina, kerajaan juga akan tambahbaik 81 klinik kesihatan luar Bandar & buka 50 klinik 1Malaysia.

Kuala Lumpur General Hospital, hospital tertua di msia akan dinaiktaraf menjadi sebuah hospital primer dengan sebuah sayap baru utk rawatan pesakit luar.

Warga emas berumur 60 tahun ke atas akan dikecualikan caj pendaftaran pesakit luar di semua hospital & klinik kesihatan.

SARA 1M

Skim Amanah Rakyat (SARA 1Msia) akan memanfaatkan 100,000 isi rumah berpendapatan bawah RM3,000 sebulan.

Bantuan Gumanan

Bantuan Guaman secara percuma, kerajaan akan menambah 10 juta lagi pada tahun 2012 untuk bantuan guaman.

Peruntukan melatih wanita profesional:

Peruntukan RM10juta akan disediakan utk melatih wanita professional utk kembali ke pasaran kerja.

Kerajaan akan sediakan perkhidmatan suntikan percuma imunisasi HPV di seluruh negara untuk mengatasi kanser servik.

Bantuan kepada belia:

RM200juta akan disediakan utk melatih belia yg telah meninggalkan sekolah melalui Program Strategik untuk Belia 1Msia (SAY 1Msia).

RM15 juta akan diperuntukkan untuk bina gelanggang futsal agar matlamat “Satu Gelanggang Satu Mukim” dapat dicapai.


Untuk Meringankan beban kos sara hidup:

Pemberian secara sekali (one- off assistance) kepada golongan berpendapatan rendah:

Bantuan sebanyak RM500 akan diberi kpd isi rumah berpendapatan RM3,000 ke bawah. Pemberian diberi kepada ketua isi rumah melalui BSN.

Untuk menerima bantuan ini, ketua isi rumah yang layak hendaklah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri sebagai agensi pelaksana. Bantuan ini akan disalurkan melalui bank dan Pejabat Pos;

Bantuan persekolahan RM100 ringgit diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima di seluruh negara.

Pemberian baucar buku bernilai RM200 ringgit kepada semua pelajar warganegara Malaysia di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam di seluruh negara.


Simpanan persaraan – KWSP
Caruman majikan dinaikkan daripada 12 peratus kepada 13 peratus bagi pencarum yang menerima gaji bulanan RM5,000 dan ke bawah. Langkah ini akan memanfaatkan seramai 5.3 juta pencarum KWSP.


Bonus kepada kakitangan awam (setengah bulan gaji)

Tambahan bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM 500 ringgit untuk penjawat awam dan bayaran bantuan RM500 ringgit kepada pesara kerajaan. Bayaran ini akan dibuat bersekali dengan gaji bulan Disember 2011.



Read more: http://nurizspace.com/2011/10/bajet-2012-intipati-laporan.html#ixzz1a9aMsZd9

JOM Buat duit di clickbank! (artikel VERSI SEMPOI)

Posted by erie | | Posted On Wednesday, October 5, 2011 at 8:32 AM

Hi kawan-kawan, hari ni aku nak share something yang best pasal buat duit secara online iaitu melalui CLICKBANK!

Apa tu clickbank? korang nak tau tak? Clickbank ni ialah laman web pemprosesan bayaran secara online, tak silap aku ada 30 000 transaksi jual beli dalam sehari.. dan kebanyakan produk-produk clickbank senang nak dijual! oleh itu kita boleh ambik kesempatan ini dengan menjadi egen affiliate untuk produk-produk di clickbank..

Korang pergi jer kat clickbank marketplace kemudian pilih jer mana-mana produk yang korang suka pastu promosikan jer produk tu :D hehehe... tapi korang kene tahu nak buat duit clickbank ni bukan satu perkara yang mudah oleh itu aku akan berkongsi sedikit tips untuk korang promosikan produk clickbank ni dengan cara yang betul.

korang gunakan promosi berbayar seperi google adoword ke, banner advertising ke, kalau guna cara percuma pulak macam pemasaran artikel & pemasaran video. tapi of course la kalau guna cara percuma ni lambat sikit hasilnya & kebanyakan orang mudah putus asa.. dah nama teknik free kene la buat betul-betul sampai dapat hasil.. nak cepat guna je la pemasaran berbayar tapi untung rugi tu tanggung sendiri la yer.. hehehe..

Tapi kalau korang baru nak mula, aku sangat sarankan gunakan teknik percuma dahulu la yer.. walaupun teknik ni hasilnya lambat tapi kesannya akan berpanjangan sehingga tempoh bertahun-tahun. AKu sangat galakkan korang dapatkan produk dari sorang mamat ni.. orang panggil di Zyan.. dia ni affiliate clickbank.. aku tengok income dia boleh tahan gak.. kalau korang tak caye korang pergi website die kat sini >>> http://www.teknikclickbank.com/hop.php?ref=erie

Kluang Homestay

Posted by erie | | Posted On Thursday, September 29, 2011 at 8:40 AM

Aku nak promote homestay kat Kluang. Kalau kwn-kwn ada urusan di Kluang bolehlah stay kat Homestay ni.


Villa Nur Kasih
No 19
Taman Kasih
86000 Kluang
Johor


Kemudahan:


-Parking berbumbung( 3 kereta)

-Dapur gas memasak
-3 bilik tidur( 2 bilik ada aircond)

-2 Meja makan
-Sofa
-2 bilik air(siap water heater)
- Peti ais

- Mesin basuh
-TV(dekoder astro di sediakan)

- Katil (tilam tambahan)

- Mikrowave

Homestay berdekatan
-Kedai makan

-Kedai runcit
-Kem Batu 3
-Seven Elevan( ada atm Am Bank)

- stesen minyak Caltex

-Masjid Taman Kasih

-berdekatan simpang empat ke Mersing,Kota
Tinggi,Paloh
- ke bandar Kluang 5km sahaja

RM 200/hari

Hj. Sukri :012-3869394
Hjh Misliah :0197417445
Suhana : 019-3645228

























Acai Berri : Khasiat Yang Luarbiasa

Posted by erie | | Posted On Tuesday, May 31, 2011 at 2:56 AM


Acai Berri? First time aku dengar buah ni. Mungkin orang lain dah biasa dengar.Aku jer tak pernah dengar. Kalau tengok gambar macam buah anggur pun ada.Nama pun pelik .Berri tu biasa dengar. Tapi 'acai' tu first time dengar(macam nama apek jual sayur jer)he he . Buah ni yang aku tahu memang tak ada kat negara kita ni. Buah ni ada kat sebelah amazon. Memang makanan utama orang asli kat sana.
Aku pun nak tau punya pasal bukak la web-web berkaitan buah acai ni. Memang banyak khasiat buah ni. Patutla orang asli kat sana umur panjang-panjang. Aku senaraikan khasiat buah acai hasil aku punya explore.

1: Mengurangkan Penuaan

2: Tidur Dengan Lebih Nyenyak

3: Meningkatkan Tahap Tenaga

4: Mengurangkan Kolesterol

5: Acai Memulihkan Kesihatan Seks

6: Acai Membantu Mengurangkan Berat Badan Anda

7. Acai Membantu Mengurangkan Tahap Stres Anda

8: Acai Memudahkan Pusingan Haid Wanita

9: Acai Membantu Anda Melawan Kedutan

10: Menguatkan Gigi

11: Dan Penglihatan Anda!

12: Membantu Tona/Warna Kulit Anda

13: Melindungi Salur Darah

14: Akan Memulihkan Ketahanan Terhadap Penyakit

15: Memulihkan Lipid Dan Glukos

16: Menyahtoksin Dan Membersihkan Badan

17: Dapat Membantu Menyembuhkan Ulser

Kalau ikutkan banyak khasiat buah acai ni .Aku dah tak larat nak taip .maklumlah merangkak-rangkak menaip .Maybe lepas makan buah ni, aku taip lagi laju kot Hehe.

Dalam banyak-banyak khasiat yang aku baca, yang paling utama khasiat acai ni ialah untuk menguruskan badan dan anti penuaan. So apa lagi jom kita cari produk acai ni.

Info lanjut: KLIK

Wiring - Tambah point

Posted by erie | | Posted On Tuesday, May 24, 2011 at 8:28 AM

Aku nak cerita sikit tentang tip terbaik berkaitan wiring rumah. Ini berdasarkan pengalaman aku sendiri dan kawan-kawan.
Untuk rumah yang belum siap atau pun dalam pembinaan, anda boleh minta kontraktor mengubah atau menambah point tanpa di kenakan bayaran. Tapi kalau rumah dah siap, kalau nak ubah atau tambah point,siap sedialah dengan duit sekurang-kurangnya RM 1000. Lagi banyak penambahan atau ubah suai ,lagi banyaklah kosnya.
First yang kena buat mesti plan kat mana kedudukan perkakasan elektrik . Kemudian check point sama ada atau kedudukan terlalu jauh dengan perkakas elektrik tadi. Contohnya tv,dimanakah kedudukan yang sesuai,adakah tempat tv yang anda plan tadi ada point atau kedudukan agak jauh. Cadangan saya, untuk tv perlu pasang sekurang-kurangnya 3 soket .Bukan apa, banyak soket nak guna seperti tv,astro, dvd player dan sebagainya.dan untuk lebih kemas kedudukan soket berada betul-betul di belakng tv supaya wayar tv tidak kelihatan. Ok itu tip untuk tv. Yang lain aku sambung esok

Yes Shaklee

Posted by erie | | Posted On Monday, May 23, 2011 at 8:44 AM


Kalau tengok tajuk yang aku buat mesti ramai yang ingat aku ni pengguna shaklee atau agen produk tersebut. Aku tak pernah pun guna produk tersebut. Cuma aku baca dalam blog .Macam mane aku boleh masuk link shaklee pun aku tak ingat. Tapi ada sesuatu yang istimewa bila aku baca blog tentang bisnes shaklee ni. Daripada produk, kepercayaan syarikat terhadap semua pelanggan,dan yang lebih penting ialah bimbingan yang berterusan dari mereka yang telah berjaya dengan bisnes shaklee .aku yakin inilah perniagaan yang akan memberi sesuatu yang positif di masa depan.


ShakleeTrialPack.com sering muncul di majalah Pa&Ma hasil sokongan pengguna setianya. Selain khidmat sokongan yang begitu memuaskan, kami juga menjanjikan hadiah agar lebih nilai kepada wang anda. Lawati ShakleeTrialPack.com hari ini atau hubungi terus Mommy Lyna (pengasas) di talian 012-2811136.